lördag 17 augusti 2013

Helgmålsringning: Blind Guardian

Veckans höjdpunkt, grottans söndagspredikan, kommer gå i moll och därför finner jag det ytterst lämpligt att ringa in helgfriden med Mordred's Song. För den som inte kan sin Arthurlegend, kan jag berätta att Mordred, vars ursprungliga namn var Gwydion, var son till halvsyskonen Morgaine och Arthur och avlades under en Beltanerit. Syskonen själva, maskerade och påverkade av heliga örter, förstod inte sitt misstag förrän riten var fullbordad och deras avkomma växte upp hos sin gammelmoster Morgause, tog sig namnet Mordred och fylldes av vrede och hämndlystnad när sanningen om hans ursprung avslöjades för honom.

Det är en av mina favoritlegender, precis i brytningen mellan druidernas och de kristna prästernas tid, mellan två olika kvinnoideal och två religionssystem: det monoteistiska och det polyteistiska. Två skilda sätt att se på fruktsamheten, kärleken och det gudomliga. Det som varit något gudomligt blev plötsligt skamligt, det som setts som ett bortkastat liv blev något att sträva efter. Den ickeäktenskapliga sexualiteten som religiös rit avskaffades och att välja bort det som tidigare varit självklart, äktenskapet, till förmån för ett andligt liv blev något upphöjt.

Vad som hände med de så kallade oäkta barnen är en annan sak. Kristendomen svek dem, till förmån för de som fötts inom äktenskapet och var de till råga på eländet tillkommen genom incest, så var det troligen bättre att dränka dem omgående eller, om man hade möjlighet, lämna dem anonymt vid någon klosterport. 

Blind Guardians tolkning av Mordred, son till en storkonung och hans syster, är något av det bästa tyskarna har åstadkommit. Trevlig helg, och tänk efter innan ni förökar er.

I've lost my battle before it starts
My first breath wasn't done
My spirit's sunken deep
Into the ground
Why am I alone
I can hear my heartbeat
Silence's all around

See hate will rise
So don't come closer
Fear your child
Born with a king's heart
But fate fooled me
And changed my cards
No one asked if I want it
If I liked itInga kommentarer:

Skicka en kommentar