onsdag 12 mars 2014

Veckans skiva: Bathory


Bathory är ett svenskt band som du förmodligen inte har hört talas om ifall du inte är hårdrockare, men som du däremot borde känna till. De existerade mellan 1983 och 2004, och den ende namngivne medlemmen är Quorthon, som har skrivit text och musik till samtliga tolv album. De slutade spela live redan 1985, men kom att bli ett av de största namnen inom två genrer: black och viking metal.

Hammerheart, som kom ut 1990, var bandets femte släpp och det första viking metal-albumet, då de fyra tidigare låg inom black metal-genren. Den som väntar sig mjödskum och härskrin lär dock få vänta. Bathory är som en långsam men outtröttlig draghäst. Song to Hall Up High's första två minuter av ljuv melankoli går över i den marschtakt som ger Bathory sin tröga tyngd. Minuter som får mig att vilja konvertera.

Det är inte frågan om ve och förbannelse, ilsket fräsande eller blast beats här, utan ett 55 minuter långt imperativ. Gå! Segla! Rid! Disten är opolerad, sången har korpkrax i sig och trummorna är på gränsen till slöa, så jag upphör inte att förvånas över vilken dragningskraft albumet har på mig. Baptized In Fire And Ice och One Rode To Asa Bay är åtta och tio minuter långa och är ibland så jämna att de borde tråka ut lyssnaren, men icke. Tänk dig en lång vandring i en råkall, höstglödande skog. Till synes är det samma stig, samma landskap kilometer efter kilometer, men nyanserna dyker upp hela tiden. Låt dig inte bli avskräckt av etiketter som vikingmetal och black metal, för Hammerheart är helt enkelt i en klass för sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar