måndag 17 mars 2014

Turunen, Jansen och den tröttsamma sexismen

Jag ska vara pedagogisk och vänlig nu: ni som redan har fattat allt det som jag skriver om i det här inlägget, kan helt sonika luta er tillbaka och tänka att "jamen, det här visste vi ju redan", och sedan göra något annat, ex. tipsa någon bekant som har otur när hen tänker. Ni övriga som inte har haft en tanke på det här och kanske till och med tycker att det är ett totalt onödigt ämne, har däremot all anledning att börja föra anteckningar.

Det finns tillfällen då en persons utseende är relevant. Skönhetstävlingar, vittnesmål i domstol (dock EJ våldtäktsoffers utseende!) och så förstås reklam och modellande av olika slag. I dessa sammanhang, vad man än tycker om dem, så finns det orsak att ta upp hur en person ser ut.

I kompiskretsar kan man ofta gå ett steg längre och sinsemellan diskutera, kommentera och påpeka utseenden och stilar hos endera könet. Jag skulle aldrig förneka att jag finner flera av hårdrocksvärldens personligheter attraktiva, män som kvinnor, och jag tycker heller inte att det behöver vara ett problem att tala om det. Att prata attraktion är inte fel, men däremot finns det tillfällen då det är helt ovidkommande och rätt ofta har en grund i dum, oreflekterad och "självklar" sexism. Jag pratar om att jämföra utseendena hos Nightwishs ex-sångerska, Tarja Turunen, och nuvarande sångerska, Floor Jansen.

Snälla.
Bara.
Sluta.

Vi snackar två otroligt begåvade scenpersonligheter med vitt skilda sångstilar och vill man prompt jämföra dem i metalsammanhang, så är det sången och utstrålningen som är relevant, inte vem man tycker är snyggast. Ni som tycker att jag gnäller, betänk följande:

Ansågs Jason Newsteds utseende vara en viktig faktor till varför han aldrig kunde bli fullt accepterad som Cliff Burtons efterträdare? Var möjligen Robert Trujillos långa flätor och vältrimmade polisonger avgörande för att han fick jobbet? Vad skulle ni tycka om det första någon sade i en diskussion om deras kvaliteter handlade om deras utseenden?

Jo, att det är jävligt förminskande, misstänker jag. Onödigt, dumt och irrelevant, för vad exakt har Newsteds och Trujillos utseenden för inverkan på deras basspel? Noll och ingen, och det gäller Turunens och Jansens sångstilar också.

Ni vet, det finns fler än heterosexuella män som lyssnar på metal. Rätt många, faktiskt, så vad sägs om att vi börjar med att bedöma alla manliga scenpersonligheters utseenden INNAN vi pratar deras musikaliska kvaliteter.

Inte det? Så bra, för då kanske vi kan sluta göra det med de kvinnliga också och fokusera på musiken istället.3 kommentarer:

 1. Utmärkt inlägg! Två ytterst begåvande sångerskor som passar in i Nightwish.
  http://metalgoddesses.blogg.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vart har du hittat bilderna på Nightwish? :)

   Radera
 2. Helt ärligt kommer jag inte ihåg! Det var ett förbannat letande på Nightwish hemsidor/fanzies för att hitta bra bilder på varje line-up lite av ett detektivarbete. Kul att du gillade Nightwish bilderna. Var det några andra bilder eller band som föll dig i smaken? Kommer uppdatera Metal Goddesses och FB sidan kontinuerligt. Du kan gilla/följa den här om du vill https://www.facebook.com/metalgoddesses.blogg.se

  SvaraRadera